maaliskuuta 02, 2023

KASA

Elina Erfvingin tekstin ja kuvituksen sisältämä Kasa on ehkä tämän vuoden söpöimpiä luettuja kirjoja! Pieni Kasa on ulkonäöllään lehtiä, oksia ja käpyjä täynnä oleva keko, jonka kasvoissa silmät ovat uteliaat ja nenä hiilennäköinen möhkäle. Kasalla on myös oksista muodostuneet "töyhtöt" päässään. Hyvin hurmaava tuttavuus on tämä Kasa! 

Kirja myös yllätti positiivisesti, koska oletin enemmän fiktiivistä tarinaa, mutta kirjassa kuitenkin luonnon ominaisuudet ja vuodenajat ovat suuressa roolissa. Tarina pohjautuu hyvin vahvasti vuodenaikojen tapahtumiin, ja tarina on näin ollen tietopohjaisempi kuin kuvittelin. Yksinkertainen teksti tekee siitä myös todella helpon luettavan, koska tarina on pilkottu "yhden verbin" lauseiksi. 

"Kesän ukkosmyrskyt ovat jännittäviä. Salamat välähtelevät ja pilvissä jytisee." (Kasa - Emilia Erfving)

Kuvitus on suloista aivan alkumetreiltä saakka. Eläimissä, luonnossa ja muutenkin kuvissa hieman pyöristetyt piirteet viihdyttivät perheen pienimpääkin tovin, vaikka itse tarinasta ei hän vielä ymmärtänytkään. Tämä kirja on myös välähdellyt silmiini monissa blogeissa ja vlogeissa sun muissa. Sieltä tämän oikeastaan nappasinkin luettavakseni! Tällä hetkellä tällainen lyhyt, kerralla luettava, kirjallisuus on muutenkin ollut enemmän mieleeni. Jotenkin tuntuu työläältä tarttua romaaniin, jonka lukeminen vie useamman päivän. Onneksi on siis tehty loistavaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Aihe on muuten ollut yllättävän pinnalla nyt täällä interweebsin maailmassa, mutta ei mennä siihen sen enempää. 

34 sivuinen (numeroimaton) Kasa ei ole Emilia Erfving:in ainoa Kasa-sarjan kirja. Lainasin tämän teoksen innoittamana myös toisen, Roska-Kasa nimeä kantavan, sarjan kirjan. Näitä kirjoja on ilmeisesti julkaistu tähän mennessä 3 kappaletta. Näiden kahden luetun perusteella voin sanoa, että Kasa on aina vain söpömpi, mitä enemmän häntä näkee. Myös molempien aihe on hyvä, hieman kantaaottavampi on tuo Roska-Kasa kirja, mutta hyvin kuvailtu myös pienimmille lukijoille. 

Kasa ja Roska-Kasa saivat nyt tällä kertaa yhteisen maininnan tässä tekstissä. On sen verran rästissä luonnoksia, että yritän alkaa tyhjentämään niitä nyt kevään aikana. Kasa -kirja kuitenkin (hyvänä vinkkinä lukujonossa youtube-kanavalta) ruksittaa yhden Helmet-lukuhaaste kohdan. Helmet-lukuhaaste kohta nro 17. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä

Jokainen voi sitten itse valita onko nyt myöhäinen talvi vaiko aikainen kevät, joka tapauksessa Kasa -kirjassa jokainen vuodenaika saa oman loistonsa ja näin ollen ruksittaa kyseisen kohdan helposti. Lukemisen iloa Maaliskuuhun! 

Kasa
34 numeroimatonta sivua
©Lasten Keskus
Teksti ja Kuvat Emilia Erfving
Helsinki 2020

Roska-Kasa
33 numeroimatonta sivua
© Lasten Keskus
Teksti ja Kuvat Emilia Erfving
Helsinki 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset