helmikuuta 18, 2023

WSOY: Muumilaakson keittokirja

Onko kenellekään jäänyt mieleen lapsuudesta aika, jolloin oli hauska kokkailla reseptejä Mikki Hiiren, Peppi Pitkätossun tai Muumien tahtiin? Muistaako muut tällaisiä keittokirjoja? taisi Nalle Puhillakin olla omansa! Pitkästä aikaa otin kirjastosta lainaan keittokirjan, ihan vain inspiraatiota varten ja sattumoisen se on kuvitettu Tove Janssonin ihanilla muumeilla! Myös monista muumiteoksesta on valikoitu sitaatteja, jotka kuvaavat kyseisen aiheen sisälle valikoituja reseptejä. 

Tietenkin tutuimmat reseptit: muumimamman hillot ja pannukakut, löytyvät monenlaisina erilaisina resepteinä eli eikun valitsemaan suosikkiaan! Sivuilla pääsee myös esille puutarhasta, metsästä kuin kalastakin saadut ja löydetyt antimet mitä herkullisimmissa resepteissä. Kirjan sivut ovat täynnä muumiaiheisia kuvia ja värejä, aivan kuten muumeissa on. Ne vain vievät mukanaan, ja unohtaa täysin että on edes lukemassa reseptikirjaa. 

Keittokirjasta on ehkä hieman hankala kommentoida sisällöllisesti paljoakaan. Johdannossa kerrotaan jokaisesta muumista aina Muumimammasta Tuu-tikkiin saakka, ja heidän herkkusuistaan ja mieltymyksistään. Aika mieluisa lisä tähän kirjaan! Myös tärkeinmät eli mitat on mainittu, jotta osaa loihtia kirjan sivuilla olevia reseptejä syötäväksi. Kirjan aihe rypelmä (esim. kalavesiltä) alkaa lyhykäiselle infolla aiheesta (kalastaminen, puutarha yms.), jonka perään listataan monenlaisia reseptejä sitaattien saattelemalla. 

Itsellelle parhaiten herätti veden kielelle nuo metsästä -löytyvät antimet ja reseptit. Paljon herkullisen kuulloista makeaa leivonnasta mm. pihlajan marjoista! Sienistä tietenkin löytyi paljon reseptejä, itse en vaan oikein niitä syö saatika kerää. Ehkä lempiosastokseni kirjassa valikoitui kuitenkin kirjan viimeiset reseptit Kahvipöydän ja juhlahetkien herkkuja (sivu 89) otsikon alta. Nämä reseptit ovat makeita kakkuja, lusikkaleipiä, keksejä, marenkeja ja tuulihattuja pullollaan! Mistä sitä itse aloittaisi? 

En ehkä pidä keittokirjaa aivan aloittelijalle sopivana. Kirjassa on paljon aikaa vieviä reseptejä, joissa on hyvä osata jo perustaitoja keittiön puolella häärimisestä (eli skippaan nämä suosiolla). Ajattelin kuitenkin ottaa haasteen vastaan, ja kokeilla yhtä jos useampaakin reseptiä inspiraation saaneena. Haluaisin laajentaa ruuanlaittoa, kun tuntuu samojen ruokien vain pyörivän edestakaisin viikkojen aikana. Tarkoittaako se, että pitää alkaa syömään sieniä? Ehkä ne voi sentään korvata jollain! Nyt jokaiselle keittokirja lainaan kirjastosta tai omasta hyllystä, ja uudenlaisia reseptejä kokeilemaan! 

Kirja ruksittaa kohdan nro. 23. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan. Sen kummempaa selittämättä; tämäkin kirja sisältää ohjeita ja neuvoja. 

Muumilaakson keittokirja
toim. Katariina Heilala
Kuvat ja sitaatit: Tove Jansson
sivumäärä 109
@ Moomin characters™
Werner Söderström Osakeyhtiö, 2018

1 kommentti:

Suositut postaukset