huhtikuuta 11, 2020

Pääsiäismaratonin Valtaistuinpeli, tässä tunnelmat

Pääsiäislukumaraton järjestetään 10.4.-13.4.2020, jonka aikana maratooniin saa osallistua lukemalla väh. 24h, mutta voi lukea aina sinne yli 70h saakka. Lukumaratonista voi blokata ennen, sen aikana sekä jälkeen. Lukumaratonia emännöi LauraKatarooma, hänen bloginsa ja lukumaraton info löytyy täältä. Käykää fiilistelemässä myös sitä, ja muiden osallistujien lukumaraton urakkaa.

Palmusunnuntain lukumaratonin jälkeen keskustelin itseni kanssa, ja otan nyt erilaisen näkökulman tähän maratooniin. Päätin lukea yhtä teosta, joka on George R.R.Martin:in - Valtaistuinpeli. Tämä yli 700 sivua oleva jätti, on jo hetken aikaa pyörinyt mielessä, joten päätin lukemisen suorittaa nyt! Aloitan oman luku-urakkani kello 16:00, joten se päättyy maaanataina kello 16:00 (48h).

Game of Thrones - lauantai kello 16:00
Itselle kyseinen sarja on jonkun verran tuttu; tullut joskus katsottua jakso sieltä ja toinen täältä. Molempia vaihtoehtoja, kirjan lukua ja sarjan katsomista, olen miettinyt useamminkin, mutta nyt vihdoin vuosien jälkeen päätin tarttua tähän teokseen. Ensimmäinen teos Valtaistuinpeli, kupillinen teetä ja mukava asento: näin on hyvä aloittaa tämä urakka.

Liian koukuttavaa - lauantai kello 20:40
Martin:in teos on nyt avattu, enkä meinaa suostua laskemaan sitä käsistäni. Teoksesta minulla on tosiaan hieman kokemusta sarjan osalta, kuitenkaan en ole koskaan yhtäkään kautta kokonaan katsonut. Alussa on hyvin hämmentävää, kun tarinalla on niin monta kertojaa, ja tämän seurauksena monta eri näkökulmaa. Jossain 100 sivun kohdalla tähän alkaa tottumaan, ja palaset loksahtavat toisiinsa.
tähän mennessä sivuja yhteensä: 110

"Hänen veljensä hymyili. "Hyvä." Hän kosketti Danyn tukkaa, melkein hellästi. "Kun minun hallintokauteni historiaa kirjoitetaan, sisko hyvä, sanotaan, että se alkoi tänä iltana.""
(Geroge R.R.Martin- Valtaistuinpeli, sivu 33)

Aamun ensimmäinen tee kupillinen - sunnuntai kello 8.05
Sadepäivä: kerrankin hyvä syy pysytellä vain kotosalla. Luin vielä eilen noin 40 sivua Valtaistuinpeliä, ja nyt jatkan teoksen ja tee kupillisen parissa.

Teosta eteenpäin lukiessa, huomaan alkavani jatkuvasti enemmän tuomitsee teoksen hahmoja. Huomaan jo tehneeni valinnan kenen näkökulmasta teosta luen mieluiten. Teos kiinnostaa minua myös vahvojen fantasiapiirteiden takia: lohikäärmemunia, hurjasusia, mystisiä puita sekä variksia. Kaikki tämänkaltaiset asiat teoksessa huokuvat fantasiaa, joka kiehtoo minua. Haluan myös vahvasti tietää kuinka asiat kietoutuvat toisiinsa, ja miten näiden eläimien käy.  
tähän mennessä sivuja yhteensä: 160

"Viisi miestä, kolme poikaa, hurjasusi, kaksikymmentä hevosta ja häkillinen mestari Luwinin Benjenille antamia variksia. He olivat epäilemättä omituinen joukkio Kuninkaantiellä - tai millä hyvänsä tiellä." 
(Gearge R.R.Martin - Valtaistuinpeli, sivu 112)

Talvi on tulossa - sunnuntai kello 14:15
Onneksi meillä on edessä kesä, eikä puolestaan kylmät ja raa'at kelit, mitä Valtaistuinpelin hahmot odottavat. Jokaisen hahmon tarina on nyt selkeä, ja teos antaa nyt odotella itseään huippukohtien muodossa. Tällä hetkellä siis luen pohjustuksia huippukohdille eri hahmojen tarinoissa. Odotan jo, kuinka pitkälle tiettyjen hahmojen tarinat viedään tässä ensimmäisessä teoksessa. Loppuratkaisuihin on vielä reilusti matkaa, mutta tahtia on hyvä.
tähän mennessä sivuja yhteensä: 243

Mustavalkoiset kuvat puhuvat - sunnuntai kello 19:30
Olen nyt ylittänyt tästä yli 700 sivuisesta jättiläisestä puolenvälin, ja olen lumoutunut. Itse kirjailijan Geroge R.R.Martin:in kirjoitustyyli ei nouse vahvasti itselleni esille, kuitenkin huomaan, että hän on huomioinut sanavalinnoillaan teoksen tyylin sopivan historialliseen ajankohtaan. Nämä asiat eivät nyt ihan nykyajassa tapahdu kuitenkaan. Teoksessa on myös mustavalkoista kuvitusta, joiden taustalla on Petri Hiltunen. Mielestäni kuvat ovat tyyliltään hyvin sopivia, tumman puhuvia.

Myös 24h raja on jo ylittynyt, enkä ole oikeastaan väsynyt. Huomaan kyllä, että nyt varsinkin kaipaa hetkiseksi muuta tekemistä, mutta todennäköisesti jatkan vielä myöhemmin tänään teoksen parissa. Toivoisin kovin, että saisin tämän luettua nyt 48h aikana, mutta saa nähdä. Aika voi tulla haasteeksi!
tähän mennessä sivuja yhteensä: 396

Huippukohdat, haluan lisää - maanantai kello 9:50 
Olen kahlannut teoksessa yli sen vaiheen kun pohjustetaan huippukohtauksia varten, eli pääsen nyt vasta lukemaan ne kaikkein parhaimmat ja jännittävimmät kohdat teoksesta. Teos oli jo aamupala seurana, vaikka luinkin sitä todella hyvin vielä eilen illalla. Nyt kuitenkin on jatkettava, koska 48h alkaa kulumaan loppuun. Hyvät yöunet takana, joten jaksan tämän viimeisen kuusi tuntia varmasti.
tähän mennessä sivuja yhteensä: 517

Lopputunnelmat
48h on nyt suoritettu, ja olo on tyytyväinen. Sain luettua kokonaan tämän teoksen, ja jäin haluamaan lisää. Ulkoilmatkaan eivät ole onneksi suosineet vesi- ja lumisateineen, joten ei tarvitse murehtia sisällä olemista. George R.R. Martin:in Valtaistuinpelin pituus on 710 sivua, jonka lisäksi vielä on liitteitä teoksen lopussa. Taitaa olla minun ennätykseni ikinä näin yhden lukumaratonin aikana. Onneksi aikaa oli tämä 48h, mutten en olisi teosta saanut luettua.
Yhteensä luettuja sivuja tuli 732.

Valtaistuinpeli jakaa mielipiteeni hyvin rajusti. Teos aloittaa Tulen ja jään laulu -nimisen sarjan, ja jättää monia asioita hyvin avoinaiseksi. Uskon, että kirjasarja toimii todella hyvin tv-sarjana. Pitäisiköhän siirtyä sen pariin? Teoksessa 3 pääjuonta käsiteltiin monen eri kertojan näkökulmasta, joten alussa on hankaluuksia pysyä juonessa mukana. Tyrion, Catelyn, Eddard, Jon, Bran, Sansa, Arya sekä Daenerys ovat jokainen pääjuonien sankareita, joiden ajatukset ja tunteet nostetaan vahvasti esille tarinoiden edetessä.

Eddard, Tyrion, Sansa, Arya, Bran sekä Catelyn kertovat Lannisterien ja Starkin sukujen välisistä jännitteistä. Jokainen heistä kertoo tämän pääjuonen johdattelemana omaa tarinaansa, kuinka hahmo nousee esille ajatuksiensa ja tunteidensa avulla näissä tilanteissa ja ympäristössä. Jokaisella on oma paikkansa, jonka seurauksena muodostuu monia pienempiä juonia teoksen sisällä. Jon puolestaa kertoo tarinaansa Muurilta, ja siellä tapahtumista asioista. Daenerys Targaryen on itsessään jo oma pääjuoni teoksessa.

Teoksessa on hyvin paljon asiaa, joka toisaalta saa toivomaan, että olisi jo katsonut sarjaa. Tilanne olisi varmasti erillainen, jos olisin lukenut kirjan jo sen ilmestyessään, mutta nyt kun tietää, että tv-sarja on jo olemassa tästä sarjasta, tuntuisi hyvin helpolta taipua sen puolelle. Pohdin myös onko jännitys, kauhu ja vaara niin esille teoksessa kuin toivoin. Onko teos vain yksinkertaisesti hyvä, vai onko se hyvä, koska sen sanotaan olevan?


George R.R. Martin - Valtaistuinpeli
Englanninkielinen alkuteos - Game of Thrones
Tulen ja Jään laulu osa 1
Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä, 2009

8 kommenttia:

 1. Tuo on minulla vielä kokeilematta, että lukisin yhtä tiiliskiveä koko maratonin. Tsemppiä pitkään urakkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 48h meni vierähtäen tämän teoksen parissa. Uskoisin, että jos teos on koukuttava sitä lukee monta tuntia peräkkäin ihan mielellään. Jos teos olisi ollut joku toinen.. voin myöntää että olisin luovuttanut :D

   Poista
 2. Hyvä saavutus, onnea tästä. Olipa kiva kun löysin blogisi tämän maratonin kautta. Mukavaa kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen todella tyytyväinen, että sain pitkästä aikaa luettua näinkin suuren teoksen. Mukavaa kevättä myös sinne!

   Poista
 3. Tää oli kyllä hyvä suoritus sulta! Iteki oon lukenu tän kirjan. Siitä kyllä jo aikaa. Muistan tykänneeni siitä muuten, mutta väkivallan määrä tökki. En oo siis jatkanu tän sarjan lukemista sen jälkeen. Tota tv-sarjaaki alotin kattomaan, mutta seki jäi parin jakson jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen myös todella tyytyväinen itsekin, että sain kirjan luettua. Minulla jäi houkutus jatkaa, joten katsotaan nyt, miten käy :)

   Poista
 4. Minkä hahmon näkökulmasta teosta luit mieluummin?
  Minulla on kakkos osa Kuninkaiden koitos loppusuoralla. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin ehkä Tyrion. Hyvin lupaava hahmo! Daenerys kuului myös suosikkeihin :) Pitääkin laittaa lukulistalle!

   Poista

Suositut postaukset