helmikuuta 10, 2023

Tietopalat: Seikkailijan retkikirja

Minulla on taipumus lainata tietokirja, säilöä niitä työpöydän nurkassa n. 6-8viikkoa, jonka jälkeen ne kulkeutuvat takaisin kirjaston automaattiin, että voisin taas hetken päästä lainata kyseisen kirjan tai samasta aiheesta kertovan tietokirjan kotiin. Joten yritän muuttaa tapani, ja löysin erittäin toimivan tietokirja konseptin, jonka jopa minä jaksoin lukea! 

Tietopalat on alakouluikäisille (puolin ja toisin) suunnattu "helposti hotkaistava tietokirjasarja" niin kuin kirjan kansi kertoo. WSOY kustantaa kirjasarjaa, mutta mitä ilmeisimmin kuitenkin eri aiheista kertovissa kirjoissa on tekstin kirjailijana ja kuvittajana liuta eri henkilöitä. Tämän teoksen takaata löytyy Johanna Venho (teksti 2022) ja Elina Ovaskainen (kuvat 2022).

"Retkelle voi mennä koska tahansa. Erilaiset vuodenajat tuovat mukanaan omat hauskuutensa ja haasteensa." (Tietopalat: Seikkailijan retkikirja, sivu 48)

Minusta kirja on oikein miellyttävä pläjäys tietoa, tällä kertaa aiheesta retkeily luonnossa eri vuodenaikoina. Kirjassa on kattava määrä selkeisiin ja lyhyisiin kappaleisiin pilkottuja tekstejä. Myös huvittavat ja selkeät kuvat tekevät luku elämyksestä nautittavan. 

Tietokirjaksi siis oikein oivallinen. Tekstiin on uskallettu napata vaikeampiakin termejä selityksien kera, sekä nostettu esille tärkeitä yksityiskohtia myös jos ei kaikki sujukaan suunnitellusti. Pidän myös ajatuksesta, että puhutaan pääasiassa "kokeneesta matkaseurasta" eli ei latisteta tunnelmaa heti alkuun sanoittamalla aikuisen tärkeydestä retkillä vaan nostetaan esille, että kaverin kanssa voi yhtä hyvin lähteä lähimetsään retkelle. On kuitenkin huomioitu, esim. tulenteko kappaleessa, että aikuinen on alkuun oltava opastamassa tulenteossa. 

Retkieväitä muistutetaan pakata mukaan niin päiväretkille (lähimetsä, laavu, yms.) kuin yöretkille (telttailu, vaellus, yms.), joka on mielestäni hyvä. Ulkoilmassa tulee itsellekin aina nälkä! Kirjassa siis nostetaan esille juuri ne tärkeimmät, joita on hyvä jo pienestä pitäen tiedostaa jos luonnossa aikoo liikkua pidempiä aikoja! Suosittelen siis nappaamaan tästä hyvän oppaan kaikille retkeilystä kiinnostuneille ja perustietoja etsiville. Lukemisen jälkeen vaan retkeä suunnittelemaan! :)

Kirja ruksittaa Helmet-lukuhaaste kohdan:
nro. 7. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja.

Tietopalat: Seikkailijan retkikirja
teksti Johanna Venho 2022
Kuvitus Elina Ovaskainen 2022
sivumäärä 61
WSOY, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset