tammikuuta 13, 2023

Suunnitelmia Helmet-lukuhaasteeseen ja kevään lukupinoon

Helmet-lukuhaasteet vuodella 2023 on saanut minut täpinöihin yllättävän innokkaasti. Oletan tämän vuoden jälleen kasvattavan luku intoni täpinöihin, ja jospa nyt vihdoin olisi aika saada luettua (ainakin melkein) kaikki kohdat Helmet-lukuhaasteesta. Ajattelin tämän johdosta koostaa tällaisen, mitä ajattelen, että voisin lukea sekä käydä läpi ajatuksiani jokaisesta kohdasta. Nyt on myös välilehdelle päivitetty Pienen Helmet-lukuhaasteen kohdat.

Tiedän jo varmaksi, että 50 kohtaa on liikaa, joten 25 kohdan pieni Helmet-lukuhaaste on minun juttuni! Olen myös tyytyväinen, kuinka olen löytänyt jo teoksia, jotka sopivat haasteeseen ja ovat muutenkin lukulistalla. Olen myös tutkaillut monen blogin/vlogin pitäjän vinkkejä, mitä esim. voisi lukea vuoden 2023 Helmet haasteeseen ja poimin sieltä todella harvan mutta muutaman teoksen kuitenkin. Tämän vuoden aikana olisi muutenkin mukava saada luettua teoksia myös omasta hyllystä, kun sieltäkin löytyy lukemattomia teoksia. 

Goodreadsin vuoden 2023 lukuhaasteen kirjamääräksi merkitsin 18. Viime vuonna luin 13 kokonaista teosta eli ei ole kauheasti odotuksia että pääsisin tänäkään vuonna yli 20. Mutta aina on hyvä olla muutama ylimääräinen kirja haasteessa, jotta voi kunnolla haastaa itseään! 

Helmet-lukuhaasteen kohdat 1. Kirjassa on kartta, 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta, 3. Kirjan nimessä on kasvi, 5. Kirjassa ollaan maan alla ja 6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on vaate; ovat kaikki sellaisia kohtia, joihin uskon löytyvän helposti jokin kirja, varsinkin lastenkirjallisuuden puolelta. 

4. Kirja, jonka aiot lukea viime vuonna; Tähän on helppo vastata, koska minulla on kesken Harry Pottereiden läpikäyminen, ja loppu vuodesta piti lukea Harry Potter ja salaisuuksien kammio, joten jos sen saisi luettua tänä vuonna tähän kohtaan. 

7. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja; Kirjastossa lastenosastolla silmiini osui tällainen tietopalat kirjarivistö, joka tarjoaa tiedon janoisille lapsille helppolukuista ja suuria kuvia sisältävää tietopläjäystä! Nappasin sieltä yhden kotiini, joka sopisi mm. tähän kohtaan. Voi olla, että luen tähän jonkun muun kirjan, mutta katsotaan. Voisi yrittää lukea muutenkin enemmän tietokirjallisuutta! 

8. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi; tämä kohta tuntuu jotenkin haasteelliselta. Tässä on liikaa variaatioita, miten kohdan voi ajatella.. pitääkö kirjailijan etu- ja sukunimen olla molempien saman mittaisia kuin omani? Ehdotuksia viisi kirjaimisista etu- ja sukunimen omaavista kirjailijoista? Taidan vain lähteä kirjastoon tutkimaan, ja napata fiilispohjalta! 

9. Kirjan nimi liittyy veteen; Saako tähän lukea uudestaan kirjan, jonka on jo lukenut? Väkiveriset kirjasarjan kolmas kirja on oiva valinta, koska nimi ei voisi yhtään vielä paremmin liittyä veteen. Voisin lukea tähän kohtaan siis uudestaan Veden vallassa -kirjan! 

Kohdat 10-13. vaikuttavat mukiinmeneviltä. Todennäköisesti näihin haen vähän vinkkejä muista blogeista tai kirjastosta, mutta jos jaksan keskittyä haasteen suorittamiseen, niin näiden avulla voisi löytyä muutama oikein hyvä luettava kirja. Kohdat ovat 10. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs, 11. Kirjan nimessä on ja-sana, 12. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt sekä 13. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon.

14. Kirja on iso; itse henkilökohtaisesti en pidä tämänkaltaisista kohdista, koska todennäköisesti kirja tulee valittua umpimähkää vain sen perusteella että on iso. Ehkä sitä voisi yrittää kehittää vähän tätä kohtaa, ja etsiä jotain kirjaa mikä olisi muutenkin kiinnostava kuin vain kohtaan luettava? 

15. Kirja kertoo urheilijasta; se ainoa kohta ehkä tässä haasteessa, joka varmuudella jää suorittamatta. Urheilu kiinnostaa kyllä tietyltä osin, mutta en jaksa keskittyä riittävästi, että lukisin kenenkään urheilijan elämänkertaa. Niin paljon ei kiinnosta. Entäs kirjat, joiden päähenkilö on urheilija? Koska ei ole kuitenkaan sen tarkemmin määritelty urheilijaa. En kyllä edes tiedä tähän sopivia kirjoja oikein.

16. Kirja, jonka lukeminen on haastavaa sinulle jostain syystä; Tuossa ylempää olisi oiva esimerkki tähän sopivasta kirjasta, mutta löytyy niitä muitakin. Löydän tähän kohtaan teoksen suhteellisen helposti, jos se vaikka sattuu tosiaan olemaan elämänkerta!

17. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä; Lukujonossa on jälleen koostanut videon, jossa suosittelee Helmet lukuhaasteeseen sopivia kirjoja kohta kohdalta läpi. Itsellä on aina tapana se käydä katsomassa, jos sieltä tärppäisi jokin hyvä kirjaitselle luettavaksi. Ja nyt tuli hyvä suositus kirjasta Emilia Erfving:in Kasa! Minusta tämä on ollut useammassakin videossa; kyseinen kirja ja niin söpö kuvitukseltaan, joten taidan laittaa sen lukulistalle ja saada sillä ruksittua tämän kohdan vuoden aikana. 

18. Kirja on ollut ehdolla kirjallisuuspalkinnon saajaksi; tähän kai ei voi nimetä muuta teosta kuin N.K. Jemisin Murtunut maailma trilogian ensimmäisen osan Viides vuodenaika. Tämä kirja on ollut esillä niin monessa paikassa; siitä on puhuttu blogeissa ja vlogeissa yms. Josko saisi sen omiin kätösiin ja luetuksi? Kiinnostelee! 

Kohdat 19. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas, 20. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet, 21. Kirja, jonka voit lukea alusta loppuun kerralla & 22. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa kuuluvat mielenkiintoisimpiin kohtiin tämän vuoden 2023 haasteesta. Olen sitä mieltä, että tänä vuonna loppua kohden mentäessä kohdat paranivat entisiä vuosia enemmän. Minulla ei ole tiedossa vielä mitä kirjoja näihin kohtiin valitsen, mutta kohtaan 21. todennäköisesti tulee jokin sarjakuva. Olen nyt puolen vuoden aikana yllättäen koukuttunut sarjakuviin, vaikka aluksi niiden lukeminen olikin hyvin haastavaa. 

23. Kirja sopii haastekohtaa, johon olet jo lukenut kirjan; Tällaista kohtaa olen kaivannut! Todella hauska lisä tämän vuoden haasteeseen, koska minulle aina käy niin, että olen merkinnyt jo jonkin kirjan kohtaan x, ja luen kuitenkin toisenkin kirjan, joka olisi sopinut samanmoiseen kohtaan, joten nyt on kohta myös niille kirjoille! 

Lopuksi kohdat 24. Kirja on julkaistu vuonna 2023 & 25. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä, joihin joka vuosi päättyy Helmet-lukuhaaste. Klassikko kohdat, joista olen pääasiassa aina saanut suoritettua sinä vuonna julkaistun kirjan lukemisen, kun taas aina jäänyt suorittamatta kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja. Josko tänä vuonna saisi molemmat suoritettua? 

Näillä ajatuksilla aloitan tämän vuoden Helmet-lukuhaasteen suorittamisen. Kun tässä kirjoittelin kohtia auki, tuntui että jokaisesta on jo jotain sanottavaa, mutta sitten kuitenkin vuosi alkaa painamaan päälle jossain kohden ja kohdat jäävät. Luettavakseni tulee paljon jo muutenkin kuin van haasteeseen sopivia teoksia, joten pakkaa aina unohtamaan tämän haasteen kohdat. Jospa siis tämä pienoinen pohtiminen, johon voi nyt aina palata vuoden mittaa, auttaisi muistamaan lukuhaasteen ja sen suorittamisen! 

4 kommenttia:

 1. Mää en oo vielä kertaakaan osallistunu Helmet-lukuhaasteeseen. Tää pienempi haaste kyllä kiinnostaa nyt.

  Ehdotus kohtaan 5: Sanna Iston Maanalaiset

  Ehdotuksia kohtaan 8:
  Kotimaisia: Jenni Räinä, Kaari Utrio, Leena Krohn, Matti Remes, Minna Canth, Miska Karhu, Paula Hotti, Sanna Leino, Tuuli Hypén
  Ulkomaisia: Audre Lorde, Brené Brown, Cathy Kelly, Diana Wynne Jones (!), Marco Vichi, Marta Breen, Peter James, Scott Kelly, Zadie Smith
  (Sori, vähä innostuin tästä kohasta! :D )

  Ehdotus kohtaan 15: Teemu Silván & Tiina Tuppurainen: Rakkaudesta lajiin: urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis tän haaste on yllättävän hauska, ja yleensä aina löytää uusia kirjailijoita yms. haasteen seurauksena :)

   Maanalaiset; kuullostaa siltä, että jossain oon kuullut. Laitan korvan taakse!
   Oho, tulipas lista kirjailijoita! Ryhdyn tutustumaan. Kiitos paljon!!
   Onko se urheilukirja tosiaan luettava? :D

   Poista
  2. Mää en oo sitä vielä ite lukenu, mutta uskon, että on luettava. :D

   Poista
 2. Ainakin kohtaan 2 voisin vinkata Tove Janssonin Kesäkirjaa! Yksi lempikirjoistani, kaunis kirja isovanhemman ja lapsenlapsen suhteesta.

  VastaaPoista

Suositut postaukset