helmikuuta 28, 2021

Rules for Vanishing

Jostain kumman syystä kirjapino vain kasvaa ja kasvaa, ja lukemista riittäisi kokopäivä työksi asti. Tässä Helmikuussa olen väläyttänyt monipuolisuutta lukemissani teoksissa, joten päätin, että julkaisen vielä yhden teoksen tämän kuukauden lopuksi. Käännöskirjallisuudessa on omat ihanat asiansa, mutta toisinaan on vain aivan mahtavaa lukea teos omalla alkuperäiskielellään. Tässäkin tapauksessa käsiini osui Rules for Vanishing, joka osoittautui todella hyväksi kauhukirjallisuus teokseksi. Jotenkin siis sorruin kauhukirjallisuuteen, jälleen.

"Until now." (Rules for Vanishing - Kate Alice Marshall, page 31)

Teoksen kansi ja olemus puhutteli minua ensimmäisenä, jonka vuoksi se oikeastaan tarttuikin mukaani kirjastosta. Tumman puhuva, mutta houkutteleva kansikuva sekä lyhyt ja pelkistetty takakansi teksti sai minut lukijana haluamaan tietää, kuinka tässä oikeasti tulee käymään. Teos myös piti sisällään yllättävän piirteen lukujen ulkomuodoista. Teosta ei ollut kuvattu pelkästään yhtenä näkökulmaisena tarinana, vaan teos piti sisällään sidotun kansion tiedostoja, joita olivat erillaiset tesktiviestit, kuvattu videomateriaali, haastattelut ja tietenkin itse Saran written testimony eli hänen kirjallinen kuvauksensa tapahtumista. 

Päähenkilönä Saran voi ajatella itsenäiseksi selviytyjäksi, joskaan ei siinä parhaimmassa ilmauksessa. Sara taistelee ikään kuin itse maailmaa vastaan, ja tarinan aikana selviääkin hyvin nopeasti syitä, mistä tämä johtuu. Päähenkilö kuitenkin kasvaa ihmisenä tarinan edetessä, samoin kun hänen mukaansa tempautuneet sivuhahmotkin. Sivuhahmoja teoksessa riittää. Toisilla on selkeästi suurempi rooli, mutta jokaisen taustoja tuodaan mukavasti esille. Varsinkin niiltä osin, jotka vaikuttavat Saraan ja tämän kadonneeseen sisareen Beccaan. Sisarusten, Beccan ja Saran, suhde on myös hyvin kiehotovalla tavalla tuotu esille, ja kirjailija on hyvin kuvannut heidän läheisyyttään toisiinsa sekä kaveriporukkaan, joka teoksessa on.

Itse teos kulkee samoja polkuja, kun monet jännitys- ja kauhuteokset. Asioiden esitteleminen, tutkiminen ja päätöksen tekeminen, jonka jälkeen seuraa kasa kauheita tapahtumia, jotka vaikuttavat teoksen hahmoihin. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, että näinkin pitkässä teoksessa (393 sivua) oli vain muutama luku keskellä teosta, joiden lukeminen tuntui hitaammalta. Kauhuelementtejä tuotiin teoksessa loistavasti esille, ja loppua kohden teos sai myös psykologisia kauhunpiirteitä, joista en itse nauttinut. En voisi kuvitella ikinä lukevani mitään psykologista kauhuteosta. 

Epäröin teoksen kanssa aluksi, en kuitenkaan kauhun vuoksi, vaan kielen vuoksi. Englannin kielinen kirjallisuus on lumoavaa. Pidän ilmaisutyyleistä paljon, ja joitakin asioita ei vain saa käännettyä niin kauniisti vieraalle kielelle. Ajattelin, että väsyisin lukemaan englanniksi, koska en ole pitkään aikaan tätä tehnyt. Kuitenkin teos vei mukanaan, ja toi uusia jännityspiirteitä edetessään, että en lopulta edes huomannut lukevani vieraskielistä teosta. Pitää jatkossakin lukea enemmän englanniksi. 

"The game. Lucy Gallows. And Wednesday is the anniversary. It doesn't take a genius. I'd probably blame me, too." (Rules for Vanishing - Kate Alice Marshall, page 15)

Uskoisin, että teos sopii kauhu- ja fantasikirjallisuudesta nauttivalle lukijalle. Myös tämä mysteeri, joka lymyilee teoksessa kokoajan; "kuka on Lucy?", "mikä on peli, jota hän pelaa?", "onko hän elossa?", huokuttelee lukemaan teoksen loppuun saakka. Suosittelen kuitenkin lukemaan teoksen alkuperäisellä, englannin kielellä, koska käännösteoksena... mm en uskoisi tarinan toimivan niin hyvin. 

Kate Alice Marshall - Rules for Vanishing teos sopii myös Helmet-lukuhaasteeseen. Itse vedän yli kohdan 3. kirjassa on kaveriporukka. Teos kyllä menisi ehkä myös hieman muihinkin kohtiin, mutta minulla on jo muitakin teoksia mielessä tuohon haasteeseen. Olen myös tyytyväinen, että olen nyt ottanut haasteesta otteen ja luen oikeasti teoksia sen mukaisesti. Nyt voin kyllä myöntää, että tämän vuoden haastekohdat ovat yhä minulle mieleen enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Rules for Vanishing
Kate Alice Marshall
sivuja 393
Walker Books

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset