maaliskuuta 21, 2021

Yksi meistä valehtelee

Kuinka pitkälle onkaan ihminen valmis menemään pitääkseen salaisuuden? Karen M. McManus nostaa esille nuortenkirjallisuudessa teoksen, joka käsittelee salaisuuksien pitämistä. Yksi meistä valehtelee kertoo viidestä nuoresta, jotka sattumuksen seurauksena joutuvat samaan jälki-istuntoon. Kuitenkin vain neljä heistä selviää elossa tuosta tunnista, ja nämä neljä tempaantuvat mukaan koulutoverinsa kuolemaan ja sen tutkimuksiin. Nopeasti käy ilmi, että kuolemassa on monia piiloteltavia asioita, eikä kuolema enää vaikutakaan onnettomuudelta.

Teoksen neljä päähenkilöä, Bronwyn, Nate, Cooper ja Addy, päätyvät samaan jälki-istuntoon sattumuksen seurauksena. Jokainen heistä kuvaa nuorten maailman erilaisia persoonallisuuksia. Cooper on koulun tunnettu baseball tähti, jolla asiat tuntuvat olevan hallinnassa. Bronwyn on kiltti ja hyväntahtoinen sääntöjen noudattaja. Nate on jälki-istunto ryhmäläisten paha poika, joka on ottanut ensiaskelia rikosuralla. Ja puolestaan Addy on täydellisen elämänsä keskipisteessä. Hän on koulun tanssiaisprinsessa. Näiden neljän lisäksi jälki-istunnossa on Simon. Simon tuntuu tietävän yhtä sun toista koulutovereistaan. Hän julkaiseekin luomallaan pahamaineisella juorupalstalla salaisuuksia muista koulutovereista. 

"»Sama täällä», Cooper ilmoittaa venyttelevällä etelävaltioiden korostuksellaan. Hän ja Addy vilkaisevat toisiaan yllättyneinä. En käsitä, miten tämä saattaa olla heille uutinen, sillä he kuuluvat samaan porukkaan. Ehkä übersuosituilla tyypeillä on parempaakin puhuttavaa kuin epäreilut jälki-istunnot." (Yksi meistä valehtelee - Karen M.McManus, sivu 12)

Jälki-istunnon päätyttyä tapahtumat saavat uusia juonenkäänteitä, kun jokainen päähahmo yrittää pitää omaa elämäänsä raiteellaan niin, etteivät asiat alkaisi luhistumaan käsistä. Tämä tekeekin juonesta erityisen mielenkiintoisen, koska mitä juoni tuo tullessaan.. sitä ei osannut arvata. On myös mahtavaa, että teoksessa on kuvattu jokaisen neljän päähenkilön näkökulmia, ja jokainen luku vaihtaakin kertojaa. Siihen tottui yllättävän nopeasti, eikä se lopulta häirinnyt enää lukemista. 

Ensi ajatukseni teoksesta olivat monenlaiset. Olisin odottanut jälki-istunnon kestävän pidempään teoksessa, mutta siinä keskityttiinkin enemmän tämän jälkeisiin tapahtumiin, jotka lopulta houkuttelivat minut lukemaan teoksen melkein yhdellä kerralla. Teoksessa alkoi yllättäen tapahtua hyvin nopeasti, ja juonipaljastuksia tuli hyvällä tahdilla. Myöskin kirjailija oli hienosti osannut jättää jokaisesta paljastuksesta hieman kertomatta, jotta lukujännitys säilyi loppuun saakka. 

"Niin saattaa käydä, luulisin, jopa elämän pahimman viikon aikana. Päälle kasautuu kammottavia, maailmaaromauttavia asioita, kunnes sitä miltei tukehtuu niihin, ja sitten - se vain päättyy. Eikä mitään muuta tapahdu, joten sitä alkaa rentoutua ja kuvitella, että on jo selvillä vesillä." (Yksi meistä valehtelee - Karen M.McManus, sivu 134)

Tarinan edetessä myös päähenkilöt joutuvat alkamaan paljastamaan läheisimmilleen salaisuuksiaan, jotka saavat erilaisia vastaanottoja ja lähentävät neljää kaverusta entisestään. Pidin jokaisesta hahmosta hyvin paljon, mutta mielestäni Nate oli todella hienosti luotu. Jotenkin pahanpojan imago oli teokseen luotu todella hyvin, ja syventyi selkeästi tarinan edetessä. Myös Bronwyn-hahmo teki vaikutuksen tiedoillaan sekä järjestelmällisyydellään. 

Teoksessa oli yksi erikoinen piirre, jonka huomasin lukiessa. Teoksen mieshahmot (pää- sekä sivuhahmot) olivat luotu hyvin vahvoiksi "pahoiksi pojiksi". Oli myös naishahmoille luotu vahvoja kuvauksia ja tunteita, mutta jotenkin tuntui että mieshahmojen piirteissä oli korostettu vahvasti negatiivisia asioita. Jotenkin teoksessa oli vahvaa epätasapainoa miesten ja naisten eroissa. Kuitenkin olen tyytyväinen, että löysin teoksen, joka viihdytti minua aivan loppusanoihin saakka. Enkä osannut arvata, kuinka teoksessa lopulta käy. 

Vuoden 2021 Helmet-lukuhaaste on julkaistu, josta olen puhunutkin jo muutamaan otteeseen. Sen suorittamista pääsee seuraamaan uudelta sivulta Helmet 2021. Valitsin tosiaan pienen, 25 kohdan haasteen, koska minulla tuli kuitenkin vähän peruutusvaihde silmään 50 kohdan haasteen suhteen. Nyt kuitenkin saan jälleen kohdan ruksitettua Helmet-lukuhaasteesta. (Numero 14. Jännityskirja tai dekkari: Yksi meistä valehtelee by Karen M.McManus)

Yksi meistä valehtelee
Karen M. McManus
sivuja 358
suomentanut Inka Parpola
WSOY 2018, Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset