helmikuuta 09, 2020

Nimeä minut uudelleen

Selkeästi alkaa näkymään teema näissä tämän hetken lukemisissa. Julman, mutta vahvan aihealueen ympärillä jälleen kerran kietoudutaan, eikä loppua näy näiden vahvojen genrejen suhteen. Olenkin tainnut mainita, ettei sellainen pehmeä rakkausromantiikka ole minua varten, kirjoissa lisämausteena se on sopiva, mutta muuten.. joten tälläkin kertaa isketaan lujaa, ja kirja keskittyykin seksuaalisen väkivallan maailmaan. En halua käsitellä liiaksi kirjan juonta, joten poikkean siihen kirjoitukseni lomassa jonkun verran, mutta mahdollisimman lyhyesti. Suosittelen siis omanlaista varovaisuutta kirjan lukemisen kannalta, sopiiko kirja siis juuri sinulle; en osaa sanoa.

Kirja on jaoteltu kolmeen jaksoon, jotka kuvaavat päähenkilö Elle:n eri-ikävaiheita, joissa hän käy läpi kokemaansa eritavoin. Tarinan kertojana toimii Elle. Alussa Elle:n on vasta alaluokilla, jolloin tapahtumat ovat voimakkaammillaan. Perheeseen Elle:n lisäksi kuuluu äiti ja isä. Hänelle läheinen on mummu, joka esiintyy tarinassa.

"Sitten koitti se päivä! Bussilla mummun luo! Mummu oli kertonut äidille, että hän oli ostanut karkkia ja marenkeja ihan vain Elleä varten. Aamulla oli ollut kova kiire. Isä oli lähtenyt Karin kanssa pelaamaan tennistä ja äiti oli nukkunut liian pitkään. Bussi lähti kymmentä vaille yksi, ja äiti oli noussut sängystä huutaen vasta kahdeltatoista."
(Sara Saarela: Nimeä minut uudelleen sivu 63)

Ensimmäinen osa luo pohjan Elle:n hahmolle, siinä tapahtuu paljon asioita, joita tuon ikäisen ei kuuluisi kokea. Ne jättävät myös selkeästi jälkiä Elle:en. Kirjailija Sara Saarela on hienosti nostanut esille kirjassa psykologista kasvua, ja selkeästi ajatellut kuinka kertoa näistä vahvoista asioista ja tunteista, joita Elle kokee tarinan edetessä, piilottamatta totuutta. Rajun kuvailun kautta kirjailija tuo esille asioita, joista ei uskalleta puhua, mutta kuitenkin on toisaalta jossakin päin maailmaa arkipäivää.

Toiseen osaan päästessä Elle on kasvanut ja muutoksia hänen elinympäristössään on tapahtunut, hän on yläasteella. Elle on tullut murrosikään, jonka seurauksena on hänen kokemiensa asioiden vaikutus on vieläkin voimakkaampi. Elle hakee paljon täytettä asioista, jotka lopulta eivät auta häntä paranemaan kaikista arvistaan. Elle:n tarinassa nousee vahvasti esille yläasteella näkyvä ryhmäpaine sekä uusien asioiden kokeileminen yhdessä ystävien kanssa. Elle käsittelee tapahtumia terapien avulla, mutta ympärillä olevat asiat sekoittavat nuoren mieltä kirjan edetessä. Toisinaan vaikuttaa, että Elle eteenee parantumisen suhteen, ennen kuin jokin asia vetääkin häntä takaisin päin. Kirjassa käydään monenlaiset itseään vahingoittavat asiat läpi, kuten muun muassa alkoholin käyttö.

" - Miksi sä ite voit aina haukkua muita ja heittää vitsiä, mutta susta ei saa sanoa mitään? Oliko noi muka pahoja juttuja?" 
(Sara Saarela: Nimeä minut uudelleen, sivu 181)

Kolmannessa osassa Elle on saanut taas muutaman lisävuoden, ja siirtynyt opiskelemaan ylemmäs. Kuitenkaan asioille ei ole tapahtunut paljon muutos. Tässä luvussa näkyy selkeästi Elle:n kasvutarinan loppu. Mahdollisuudet, tulevaisuuden toiveet ja muut nostetaan esille selkeästi. Loppu antaa toivoa. Vahva ja tumma kirjoitustyyli luo kirjaan omanlaisensa tunnelman. Kirja ei ole positiivista luettavaa, vaan vaatii rauhallisen ja kestävän mielen lukemisen ajaksi. Huomasin myös, että kirjan lukemisen aikana tumma varjo häälyy sen yllä. Se on karu ja valoton punainenlanka, joka kulkee kirjan kannesta kanteen mitään piilottamatta.

Helmet-lukuhaaste kohta 23. Kirjassa on isovanhempia. Nimeä minut uudelleen -kirjassa on Elle:n mummu, joka esiintyy tarinassa ja on tärkeä Elle:lle.

Nimeä minut uudelleen
by Sara Saarela
Kharis Oy, Tampere 2015
sivuja 351

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset