lokakuuta 04, 2015

James Dashner - The Scorch Trials

Lokakuu - Marraskuu - Joulukuu. Huh aika menee nopeasti! Ajatelkaas, että siitä on jo parisen viikkoa kun viimeksi jaksoin ruksia tänne blogin puolella tekstiä. Nyt on ollut niin paljon kaikkea tapahtumaa viime aikoina. Toivottavasti kaikilla on syksy alkanut yhtä hyvin kuin minulla.

SOLVING THE MAZE WAS SUPPOSED TO BE THE END.

Thomas was sure that escape from the Maze would mean freedom for him and the Gladers. But WICKED isn't done yet. Phase Two has just begun. The Scorch. 

THERE ARE NO RULES. THERE IS NO HELP. YOU EITHER MAKE IT OR YOU DIE.

The Gladers have two weeks to cross the Scorch - the most burned-out section of the world. And WICKED has been sure to adjust the variables and stack the odss against them.
     Friendships will be tested.
  Loyalties will be broken. All bets are off.
     There are others now. Their survival depends on the Gladers' destruction - and they're determined to survive.

NEVER STOP RUNNING. (takakansi) 

The Maze Runner -saaga jatkuu tässä toisessa osassa; The Scorch Trials by James Dashner. Tämä blokkaus voi hieman palata itse The Maze Runner:n tarinaan, mutta yritän välttää suurimat paljastukset. Eiköhän kaikki asiasta kiinnostuneet ole jo lukeneet tai nähneet The Maze Runner:in (Labyrintti) ensimmäisen osan? Blokkauksen The Maze Runner:sta löydät täältä.

The Scorch Trials jatkaa kulkuaan Maze Runner:n päätyttyä uusilla kokeilla ja seikkailuilla, jotka nämä Gladiaattorit kohtaavat. He törmäävät uusiin esteisiin matkalla eteenpäin, kohti WICKED:in mutkikkaisten asioiden selvittämisessä, ja yrittävät selvitä kohti parannusta ja pelastusta. The Flary eli kulkutauti Roihu on vaikuttanut ihmisiin jo pitkän aikaa ja sankarit joutuvat nyt kamppailemaan juuri näiden ihmisten kanssa jatkaessaan kulkuaan.

Kirjan kertojana toimii Thomas, joka jatkaa kamppailu oman itsensä kanssa. Kirjan henkilöille myös selviää mitä kummallisempi asioita, jotka vaikuttavat kirjan lopputulokseen. Paljon uusia henkilöitä ilmestyy ja asiat välillä menevät sekavaksi, mutta kyllä se aina takaisin radalle pääsee. Minulla on suuri epäilys, että kirja ja elokuva ovat jonkin verran (tai enemmänkin) erilaisia, mutta silti odotan kovasti, että pääsen katsomaan tämän elokuvan.

Englannin kielen kääntäminen vie aina vähän aikaa, joten siksi kirja välillä hieman tökkii. Kuitenkaan tätä kirjaa en missään nimessä lukisi suomeksi. Jo kuultuani suomenkielisen käännöksen nimestä The Scorch Trials (Poltettu maa; näin on ilmeisti kirja suomennettu, mutta elokuva kantaa nimeä Labyrintti - Aavikkokokeet http://m.imdb.com/title/tt4046784/) oli liian hirveä minun makuuni. Välillä en ihan ymmärrä kaikkien suomennuksien  perään. Muutenkaan en ehkä ihan ole innoissani koko tarinan sisäisten asioiden suomennuksista.

Kirjassa sattuu ja tapahtuu jatkuvalla syötöllä. Hämmentävää on seikkailevien henkilöiden määrä. Minusta niitä ei ole liikaa, mutta kaikkiin ei pääse syventymään. Oikeastaan kirjassa ei edes mainita kaikkien nimiä, vaan osa henkilöhahmoista kulkevat vain tietyissä ryhmissä eteenpäin tarinassa. Nämä tietyt päähahmot ovat selvästi mainittuja ja kuvattuja.

En kuitenkaan siis sano, että kirja olisi ihan floppi. Minusta on ihanaa, kun Teresa:sta on tehty hyvin voimakas luonteinen. Se tuo kirjaan jotenkin niin paljon elävyyttä. Kirjan ja elokuvan hahmoja ei oikeastaan voi verrata millään tavalla toisiinsa. Niissä on niin hirveästi eroa, joten se hiukan sotii mieleni kanssa kummasta pidän enemmän. Kirjassa on minusta ihanan voimakkaita ja erilaisia hahmoja, mutta kuitenkin taas pidän Labyrintti-elokuvan persoonista, koska siihen ei ole ängetty liikaa. Tämänkin asian voi nähdä monella tapaa, muistaakas se.

Kirja on mukava sekoitus fiktiota ja tulevaisuutta hiukan scifimäisellä mausteella. Minusta kirja on kirjoittettu juuri mielenkiintoa ylläpitävällä tavalla: alussa lähdetään nousuun, jonka jälkeen tulee palautus ja perussettiä, ennen loppuhuipennusta. Mielestäni kirja myös kertoo aina tarpeeksi tarinaa eteenpäin, ja jättää pienen pähkinän mietittäväksi, joten kiinnostus vain kasvaa entisestään ennen kuin saa seuraavan kirjan käteensä. Onneksi minulla löytyy jo The Death Cure (kolmas kirja sarjasta) hyllystä! :)

Valitsin nyt tämän kirjan ajatuksieni pohjalta ruksittamaan kohdan kirjahaasteesta. Kohta nro 40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja. Lisäyksenä yritän kovasti edetä tässä kirjahaasteessa, mutta heikolta näyttää. Kyllä nyt vielä ainakin muutama kirja pitäisi lukea kirjahaasteeseen liittyen. Katsoo sitten mitä ensi vuosi tuo tullessaan.


Kirjan lopussa oli myös pieni esinäyte James Dashnerin uusimasta sarjasta. James Dashner - The Eye Of Minds. Alustavasti kirjan nimi ei kutsunut minua, mutta päätin lukea nuo muutamat sivut. Ja jäin koukkuun! Oli ihan pakko tännekin laittaa, ja samalla vähän tutkailla netistä löytyisikö sieltä jotain lisää tietoa kirjasta ja kirjasarjasta.

Kun esinäytteessä lukee sanoja, kuten: a game, the Sleep, knowing, computer-simulated, death, Lifeblood, killing yourself, Core, coding & Experience Points. Nämä vain jäävät kummittelemaan päähän. On sellainen tunne, että haluaa oikeasti lukea tämä kirjan. Katsotaan siis kuinka käy? :) (lisäyksenä: adlibris.com sivustolta löytyy englannin kielellä)

 

- Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset