elokuuta 21, 2015

Sofi Oksanen - Baby Jane
Mitä tapahtui Pikille? Vitsimaakarille, jolla oli itkevän ilveilijän ääni, joka sokeutti, petkutti ja peitti kaiken sen, minkä hän halusikin olevan näkymätöntä itsessään. Miten kaupungin coolein lepakko päätyi vangiksi omaan kotiinsa, näkemään lähes nälkää?
      Ongelmaan, joka ei ole hallittavissa, on vaikea saada apua. Sillä on kuitenkin nimi. Tautiluokitus F-41.0.
      Pikiä yrittävät pitää pystyssä tyttöystävät. Nykyinen, tarinan minäkertoja, ja ex Bossa, jotka huolehtivat hänestä monin tavoin.
      Se on virhe. Mutta niin on myös minäkertojan ja Pikin suhde, jossa oikeat sanat osuvat vääriin paikkoihin ja väärät oikeisiin. Siitä irtautuminen on veristä.

 


”Minä uskoin, että kaikki olisi mahdollista, ei minulla ollut mitään syytä epäillä. Me emme haaveilleet mistään, mitä pidin mahdottomana, vain pienistä suurista suloisista asioista, joihin ei tarvittu muuta kuin rakastettu ja tarpeeksi rakkautta, ja sitähän meillä oli uppeluksiin asti.”

Baby Jane, Sofi Oksasen toinen romaani, on kirjoitusta, joka vie jalat alta. Intohimoista, iskevää, peittelemätöntä. Kulmikas rakkaustarina nousee määriteltyjen ja määrittelemättömien ahdistushäiriöiden keskeltä eikä kaihda näyttää seksuaalisuuden sellaisiakaan puolia, jotka saavat tyydytyksensä vain huomaamattomien postilähetysten kautta.

     Baby Jane on mys rohkea keskustelunavaus aiheesta, jota suomalaisessa kirjallisuudessa ei ole juurikaan käsitelty. Romaani kritisoi ennen kaikkea 1990-luvun mielenterveyshoitojen kapea-alaisuutta, lääkehuumaa jossa psyykkisistä ongelmista kärsivät ihmiset koukutettiin pillerikierteeseen. (kirjan takakansi) 

En koskaan aiemmin ollut ajatellut lukevani Sofi Oksasen kirjoja. Tämän kirjan jälkeen halusinkin lukea lisää, joten ajattelin koettaa Puhdistusta. Baby Jane on hyvin erilaiseen maailmaan sijoittuva jos vertaa Puhdistukseen. Itselleni Baby Jane ei tuottanut ongelmia lukea, ja siitä sai mielestäni mukavasti uusia näkökulmia.

Muuten - tämä kirjoitus ei nyt vain oikein suju. Nää päässä olevat sanat ja lauseet eivät hyppää tähän ruudulle niin kuin yleensä. Yritän kuitenkin nyt ruksia tähän kirjasta. Voi olla, että tuo koulun alku nyt vihdoin ja viimein iskii tähänkin päähän... Lisäksi tuo uusi kirja houkuttaa ja koukuttaa, mutta se saanee vielä odottaa. Ostin siis juuri Sally Green:in kirjan Half Bad (ja kyllä englanniksi).

No jos ajattelen kirjan tekstiä: lyhyet luvut ja aika lyhyet lauseetkin loivat kirjaan tunnelmaa. Minua ei häirinnyt pieni aikahyppely lukujen välillä, ja minusta kirjan "osat" jakoivat kirjaa hyvin. Minusta kirjan teksti on mukavan erikoinen tai tekstityyli oikeastaan. Tämä myös vaikutti siihen, että kirjaa luki mukavan nopeasti ja rennosti eteenpäin.

Kirjan kertoo kertojana toimivan naisen elämästä ja käännekohdista. Tarina kohdistuu kertojan rakkauteen Piki -nimiseen naiseen. Eikö se ollut siinä lyhyesti? Voihan kun ajatukset ovat muualla. Ehkä lopetan ennen kuin kirjoitan tänne vielä jotain epäsopivampaa ja muuta.

Kirjahaasteeseen kuitenkin pääsen ruksimaan lisää kohtia. Number 19. Kirja, joka kertoo seksuaalivähemmistöön kuuluvasta henkilöstä/henkilöistä.

Englanninkielinen alkuteos: Baby Jane
Kirjailija: Sofi Oksanen
Julkaisuvuosi: 2005

-Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset