kesäkuuta 06, 2021

Hilkka Liitsola & Kajo -teokset

Sunnuntai-illan ratoksi vielä lyhyt postaus Hilkka Liitsolan Kajo -teoksista, joista toinen jäi tänään käsiini kirjastosta aivan "vahingossa". Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka on teoksista ensimmäinen, jonka jatko-osan Kajonsaari luin tänään. Kajonsaaresta muutama lause tässä postauksessa, koska en aio tehdä siitä omaansa, vaikka viihdyttävä teos olikin. Haluan kuitenkin tuoda nämä teokset blogin puolelle niiden kategoroinnin vuoksi, koska pyrin laajentamaan lukutottumuksiani tänä vuonna. Kajon tarina on lastenkirjallisuutta, mutta miellyttävä seikkailu myös näin vanhemmalle iälle. 

Teoksessa orpotyttö Kajo joutuu sattumusten seurauksena merirosvojen kynsiin. Kajo heittäytyy mukaan merirosvojen seikkailuun, ja tapaa mitä erikoisempia laivan asukkaita. Merirosvolaivan merirosvot opettavat uimataidotonta Kajoa selviytymään laivan askareista laivatyttönä. Kajolla on kuitenkin omituinen ulkonäkö, joka herättää kiinnostusta ympärillään. Seikkailunhaluinen ja omatahtoinen Kajo kuitenkin näyttää merirosvoille itsessään monenlaisia puolia, joiden avulla selviää merirosvolaivalla. Tarinan aikana Kajo alkaa pohtimaan ulkonäkönsä piirteitä, ja sitä mistä hän on tullut... Kajonsaari jatkaa ensimmäisen osan seikkailuja. Tällä kertaa kuitenkin selviää mihin kartta johdattaa, jonka Kajo on saanut käsiinsä ensimmäisessä teoksessa. Kajon mukaan lähtee ensimmäisestä osasta tutut hauskat hahmot, ja tälläkään kertaa ei voida välttyä kummallisilta sattumilta.

Molempien teoksien päähenkilönä toimii seikkailumielinen Kajo. Hänellä on erikoisuutena kultaiset silmät ja hopean väriset hiukset, jotka orpokodin johtaja Kuunvalo käskee Kajoa piilottamaan huivin alle. Kajo tapaa merirosvot Rikin ja Arrrrjan (hauska yksityiskohta tuo nimen kirjoitusmuoto!), ja laivan kapteenin Kolmikolkan. Kolmikolkan laivalla, Merenkiitäjällä, on sekä nais- että miesmerirosvoja, joita esitellään teoksessa lyhyesti ja selkeästi. Teoksen hahmot ovat luotu lystikkäiksi, ja tämä teema jatkuu myös toisen teoksen osalta täysin samalla lailla. 

"Pau oli kaksitoista niin kuin minäkin, mutta muuten olimme aivan erilaiset. Ensinnäkin hän oli poika ja minä tyttö. Mutta hän oli myös yhtä tumma kuin minä olen vaalea; hänen hiuksensa olivat kähärät, kun minun tukkani roikkui suorana, ja hänen silmänsä olivat mustat kuin hiilet. Minun silmieni kulta muistutti palavan kynttilän liekkiä. -------" (Hilkka Liitsola - Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka, sivu 11-12)

Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka on itsessään kepeä, vaivaton ja viihdyttävä lukea. Se on lyhyt, vain 165, ja mielestäni toimisi hyvin jo nuoremmillakin lapsilla vaikka iltasatuteoksena. Tietenkin siis tein tässä samalla vähän taustatutkimusta töitä varten, että millaisia lastenkirjoja on olemassa hah xd Ensimmäisessä osassa on myös pientä satumaisuutta, esim. uintitaidon opettaminen Kajolle. Kajo oppii teoksessa uimaan kolmen päivän aikana delfiinien avulla, joka ei nyt ole ihan jokaisen arkipäivää. Se on kuitenkin pieni asia viihdyttävässä teoksessa. 

Kajonsaari, sarjan toinen osa, on puolestaan hieman erikoisempi. Jotenkin merirosvojen "merirosvomaisuutta" on nostettu enemmän esille. Myös teos on hieman enemmän töksähtelevä, sen lyhyiden kappaleiden vuoksi. Kuitenkin tämäkin osa sai minut hilpeälle tuulelle, ja Riki sekä Arrrrja jatkaa viihdyttävää tyyliään teoksessa. Kirjailija on hienosti saanut tehtyä kaksi teosta, joiden parissa viihtyy melkein minkä ikäinen tahansa. Teoksien jälkeen itselle jäi fiilis, että voisi lukea useammin lasten paksumpia kertomakirjallisuusteoksia, koska nämä ovat mukavan viihdyttävää vaihtelua. 

Ilmat ovat olleet ihanan lämpimiä ja aurinkoisia nyt, hieman jopa kuumia. Tämän johdosta päätin lukea Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka -teoksen ulkona, tuossa läheisen hiekkatien penkillä nauttien auringonsäteistä ihollani. Helmet-lukuhaaste saa siis jälleen rastin yhden kohdan yli, joka on nro 11. Teos, jota luet ulkona. Toisen osan luin sisällä tänään, kun tuli sellainen olo, että haluan lukea teoksen, jonka saan loppuun saakka. Minulla on myös keskeneräisiä teoksia, joita en millään meinaa saada eteenpäin luetuksi. Ja ensiviikolla onkin dekkariviikko! Nauttikaa dekkareiden loistosta ja lämpimistä ilmoista vielä kun niitä on. 

Kajo, Kuunvalo ja Kolmikolkka
Hilkka Liitsola
sivuja 165
Kustannus-Mäkelä Oy, Karkkila 2019
Kajonsaari
Hilkka Liitsola
sivuja 139
Kustannus-Mäkelä Oy, Karkkila 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset