syyskuuta 04, 2015

K.A.Applegate - Everworld (#2): Menetyksen maa

Paikka jota ei pitäisi olla olemassa.
Mutta silti on.
Olentoja joita ei voi olla.
Mutta on silti.
Paikka jossa kaikki unet ja painajaiset 
ovat hyvin todellisia - 
ja usein tappavia.
Tervetuloa maailmaan nimeltä...
EVERWORLD.
David, Jalil, April ja Christopher seikkailevat edelleen muinaisten myyttien ja taruolentojen uskomattomassa maailmassa. Entistä oudommaksi heidän elämänsä tekee se, että yöllä nukkuessaan he palaavat takaisin oikeaan maailmaan, normaaliin elämäänsä ja herätessään löytävät itsensä Everworldin jumalolentojen ja hirviöiden keskeltä.
      Osallistuttuaan viikinkien ja atsteekkien väliseen sotaan, toverukset jäävät atsteekkien vangeiksi ja joutuvat odottamaan kaameaa kohtaloa: atsteekit aikovat uhrata heidät verenhimoiselle sodanjumalalleen Huitzilopochtlille.
     Kaiken lisäksi Sennan olinpaikasta ei ole tietoakaan, eikä kukaan tiedä onko hän enää edes elossa, ainakaan sanan inhimillisessä merkityksessä... (kirjan takakansi)

Huh! On tuossa kirjan takatekstissä paljon sanahirviöitä, melkein yhtä paljon kuin kirjassa itsessään. Todellakin - vieläkin jatketaan seikkailua normaalin maailman ja Everworldin välillä. En edes tiedä pidänkö kirjan ensimmäisestä osasta. Tiesin vain, että minun on saatava lukea jatkoa tälle kirjalle - nyt sain. 

Jatkan nyt tämän blokkauksen loppuun, kun kaiken kiireen keskeltä sain nyt aikaiseksi. On tuossa viikolla ollut jo fiilis kirjoittaa, mutta sitten päätinkin kirjoittaa kouluhommia. On muutenkin nyt, kun tuo työssäharjoittelu vihdoin käynnistyi kunnolla, ni se on vienyt paljon aikaa. Onneksi olen selvinnyt tämän viikon sieltä elossa kotiin saakka. Mutta nyt kirjaan, sen tarinaan ja henkilöihin. :)

En oikein vakuuttunut tästä toisesta kirjasta, vaikka se jättää mielenkiinnon seuraavaa kirjaa kohtaan. Luulen, että mielenkiinto kohdistuu seuraavaan kirjaan enimmäkseen siksi, että kirjan tarinaan jää niin paljon aukkoja. Muutenkin tämän kirjan maailma keskittyy aika paljon yhteen ja samaan paikkaan. Paljon tulee uusia hahmoja, ja sivujuonia, joista en oikein tiedä mitä ajattelisin. Minusta tuntuu, että jos kokoajan heitetään uusia hahmoja, tarina itsessään jää vähän piiloon hahmojen joukkoon. 

Itse olisin halunnut tietää lisää Sennasta, jota itse ajattelin ensin viidenneksi päähenkilöksi. En kuitenkaan enää ole niin varma asiasta. Senna tuntuu tulevan aina välillä neljän päähenkilön ajatuksiin, mutta harvemmin itse paikalle. 

Hauskinta kirjan aloittamisessa on kertojan vaihtuminen. Ensimmäisen kirjan (Everworld: Sennan seuraajat - olen aikasemmin kirjoittanut arvion tästä kirjasta, se löytyy täältä) kertojana on David. Tällä kertaa kertojana toimikin Christopher. Mielestäni kertojan vaihtuminen toimi hyvin. Minulle ei tuottanut vaikeuksia sopeutua kertojan vaihtumiseen. On kyllä välillä hassua, kun Christopher katsoo Davidiin. Alla pieni pätkä kirjasta teille esimerkiksi Christopherin tyylillä :)

">Joqurttia.>
     Tuijotin kädessäni olevaa listaa. Valkoinen, viivoitettu, nelinkerroin taiteltu vihkonsivu.
     Joqurttia. Soudatinpusseja. Sormiparistoja. Vessapaperia. Keksejä. Nestesaippuaa. Kalkkunajauhelihaa. 
     Lista oli vasemmassa kädessäni. Oikea käteni oli ostoskärryjen kahvalla. Seisoin kaupassa maitotuotehyllyllä.
     Pitkään takkiin pukeutunut nainen tuijotti minua. 
    >Joqurttia>, sanoin. 
     Hän katsoi minua niin kuin olisin saattanut olla vaarallinen. Tuijotin joqurtteja. Niin monta eri laatua. Niin monen merkkisiä.
     > Kas>, mutisin itsekseni. >Oikea maailma.>" s. 92

Kirja on erilainen kun oma ajatusmaailmani, silti joku kirjassa kiehtoo. Tai oikeastaan minun tiedon haluni vain huutaa, että tulee selvittää mitä tapahtuu. Voi olla, että kolmasosa sattumalta tarttuu seuraavan kerran käsiini kirjastossa. Tämä kirja nyt ei liity kirjahaasteeseen, eikä kyllä sen jatko-osatkaan, mutta eipä se mitään. Kirjoja luetaan omien kiinnostuksen kohteiden mukaan anyway!

Englanninkielinen alkuteos: Land of Loss
Kirjailija: K.A.Applegate
Julkaisuvuosi: 1999

-Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut postaukset